Esti Tufa de Venetia!!!

Folosim zilnic expresii pentru a ne manifesta gandurile cu privire la o situatie, la o atitudine, dar cati dintre noi stiu cu adevarat de unde provin aceste expresii si care este povestea din spatele lor?

Astazi, m-am gandit sa preiau explicatiile unora dintre ele si sa le redau aici pe blog pentru a deschide macar intr-o masura mica apetitul pentru cunoastere si descoperire.

Asadar, sa trecem la treaba:

Turcul platesteAceasta expresie este folosita atunci cand intr-o anumita situatie cineva trebuie sa plateasca vrand-nevrand pagubele facute de altcineva. Explicatia data pentru aceasta expresie este legata conform specialistilor de un eveniment petrecut in secolul XVIII, cand unul dintre judecatorii de la curtea lui Alexandru Ghica era cunoscut pentru faptul ca erau mai tot timpul somnoros. Astfel, in momentul in care in cazul unui conflict intre un turc si roman, romanul a fost gasit vinovat, judecatorul trebuia sa rosteasca conform obiceiului ”Romanul trebuie sa plateasca”. Abia trezit din atipeala, acesta a strigat: ”Turcul plateste!”.

A o intoarce ca la PloiestiAceasta expresie se refera la o persoana care isi schimba atitudinea sau parerea foarte brusc. Forma completa a acestei expresii este ”a o intoarce ca trenul la Ploiesti”. Linile feroviare Bucuresti – Ploiesti si Ploiesti – Predeal s-au construit in intervale de timp de diferite, astfel, din motive financiare pentru o perioada de timp constructorii liniei catre Predeal s-au legat direct de linia de tren ce facea legatura cu Bucurestiul. Astfel, trenurile care mergeau de la Bucuresti spre Ardeal, opreau in Ploiesti, unde la Gara de Sud, locomotiva era urcata pe o placa turnanta ce era actionata manual si era pozitionata spre directia Predeal. Astfel, ultimul vagonul din trenul ce venea de la Bucuresti, devenea primul, iar oamenii erau adesea confuzi sau se temeau ca au gresit trenul, avand impresia ca se intorc pe linia pe care au venit 🙂

Daca taceai filozof ramaneai – Aceasta este cu siguranta una dintre cele mai utilizate expresii si se refera la faptul ca unii oameni pot conferi o anume impresie despre ei, cum ca ar fi inteligenti, insa in momentul in care incep sa vorbeasca spun adesea aberatii. Filozoful antic Boethius a avut de suferit, ajungand la inchisoare pentru niste vorbe care nu au fost pe placul regelui. El nu a patimit pentru ca sensul expresiei de astazi l-ar fi definit, ci pentru ca in cazul lui si al regelui, putem intelege cine era mai putin inteligent.

A face capul calendar – Of, ce-i mai placea mamei sa-mi spuna asta 🙂 Expresia se foloseste in cazul unor persoane care iti ofera atat de multe informatii incat nu pot fi asimilate in totalitate. Pe la 1800 calendarele contineau o gramada de informatii, cifre, elemente astronomice, istorice sau biografice care erau imposibil de memorat.

My best for today….Tufa de Venetia – Pentru aceasta expresie exista doua explicatii general acceptate. Una se refera la istoria Venetiei care la sfarsitul secolului al XVIII-lea cand acest oras a fost cedat Austriei. Dat fiind faptul ca in timpul razboiului anumiti romani au fost mutati acolo pentru a lupta (tara noastra fiind sub stapanirea imperiului Austro-Ungar) acestia i-au spus orasului ”Finete” dat fiind faptul ca in limba germana ”v” se pronunta ca ”f”, devenind ulterior in limbajul lor ”Fanete”. Aceasta perioada nu a fost una fericita pentru romanii nostri, iar acestia o data intorsi acasa si la munca campului, de cate ori dadeau peste o radacina sau o planta care ii impiedica la sapat o numeau ”tufa de Venetia”. Foarte aproape de satul in care traiesc eu momentan este un sat numit Venetia de Jos care conform specialistilor este un lucru ce sprijina ipoteza mai sus expusa. Satul este traversat de un parau numit Venicioara, echivalentul german fiind Kleinevenitze.

O a doua explicatie este legata de faptul ca Venetia fiind un oras cosntruit pe apa, tufele nu au cum sa creasca, acestea fiind specifice pentru zone mai aride. De aici si semnificatia expresiei care inseamna lipsit de cunostiinta, gol, ignorant, prost.

Explicatii pentru alte expresii puteti gasi aici sau aici.

Sursa foto

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s